Понеделник-Петък: 07:00 - 19:00
Търсене

Отбелязваме Световния ден на болните хора

Екипът на „ДКЦ 5 Варна-Св.Екатерина“ ЕООД припомня, че открита навреме, никоя болест не е смъртна присъда.

11 февруари е определен в международния календар като Световен ден на болните (World Day of the Sick). За първи път като такъв се е чествал точно преди 30 години - на 11 февруари 1993 г. Инициатор за проявата на солидарност към болните е покойният Папа Йоан Павел II. В специално послание, написано по този повод, той подчертава, че ежегодното отбелязване на този ден има за цел да предаде усещането за съпричастност на цялото  общество към необходимостта от по-добри грижи за болните и немощни хора, както и за облекчаване на тяхното страдание.

Датата не е избрана случайно. Според легендата именно на този ден във френския град Лурд преди много векове се явила Дева Мария. Тя излекувала страдащите, превръщайки се по този начин в символ на спасителя на болните.

Отбелязването на Световния ден на болните се възприема като социално събитие, което трябва да насочи вниманието към проявите на солидарност и подпомагане на хората, които страдат. И макар в последните години думата профилактика да е доста експлоатирана, да напомни, че тя е най-важната част от грижата за собственото ни здраве.

Професионалната грижата към здравето на болните хора е основен приоритет в дейността на „Диагностично-консултативен център 5 Варна – Света Екатерина“ ЕООД. Екипът на лечебното заведение осигурява качествена, достъпна, своевременна медицинска услуга на нуждаещите се и припомня, че открита навреме, никоя болест не е смъртна присъда.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram