Понеделник-Петък: 07:00 - 19:00
Търсене

Днес е Денят на редките болести

От 2008 година насам последният ден на февруари се отбелязва като Международен ден на редките болести. Все още само 5% от тях са лечими.

        Над 300 милиона души по света живеят с рядко заболяване. В България те са около 350 000 души. Едно заболяване се приема за рядко срещано в Европа, когато засяга по-малко от 1 на 2000 души.

        Има над 6000 идентифицирани редки заболявания, които в момента засягат 5% от световното население, като около 50% са деца.

        По данни на световната статистика 72% от редките заболявания са генетични, докато други са резултат от инфекции (бактериални или вирусни), алергии и причинени от околната среда или са редки ракови заболявания. 70% от генетичните редки заболявания започват в детска възраст.

        По данни на Европейската асоциация за редки болести (EURORDIS) все още са необходими средно четири години, за да се докаже диагноза при пациентите с редки заболявания в Европа. Само 6% имат достъп до лечение на заболяването си, а едва 5% от заболяванията са лечими. За останалите все още няма открити и утвърдени протоколи за лечение с доказана ефективност.

        Екипът на „ДКЦ V - Св. Екатерина“ е съпричастен със страданието на хората с редки диагнози и призовава хората да търсят навреме лекарска помощ и да не подценяват нито един симптом, защото, колкото по-кратък е пътят до поставянето на диагноза, толкова по-добри са прогнозите за пациента.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram