Понеделник-Петък: 07:00 - 19:00
Търсене

Започна Световната седмица за борба с глаукомата

Екипът на ДКЦ V Варна Света Екатерина“ призовава за редовни прегледи при офталмолог. Графикът на нашите специалисти е публикуван в сайта.

От днес стартира Световната седмица за борба с глаукомата. Тя се провежда всяка година през м. март по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA).

Целта е запознаване на широката общественост с рисковете, симптомите и необходимостта от навременна профилактиката на болестта, за да се предотврати слепотата.

Глаукомата е хронично, дегенеративно заболяване. То настъпва безсимптомно и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. С напредване на болестта пациентите губят първо периферно зрение, а на по-късен етап и централното зрение. 

Един от основните рискови фактори е повишено вътреочно налягане. Тъй като то е безсимптомно, специалистите – офталмолози в „ДКЦ V Варна Света Екатерина“ ЕООД препоръчват то да се измерва редовно.

Сред предпоставките за глаукома са също съдови промени, хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, дебелината на роговицата, наличието на късогледство и др. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява, когато увреждането вече е напреднало и голяма част от зрението е загубено необратимо.

Очаквайте интервю с д-р Нели Николова - Петкова - офталмолог в "ДКЦ 5 Варна - Св.Екатерина" ЕООД.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram